Va fi primită Ucraina în UE?

Update: UE începe procedura de examinare a cererilor de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, a anunțat Președinția franceză a Consiliului UE. 

Liderii UE se vor pronunța, la Summitul de la Versailles, din 10-11 martie, cu privire la cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană. Reuniunea șefilor de state și guverne din UE este organizată de Franța, țară ce exercită președinția semestrială a Consiliului UE.

Pe ordinea de zi a discuțiilor se vor afla, de asemenea, apărarea europeană – temă promovată constant de Franța pe agenda UE în ultimii ani – precum și căile de ieșire din actuala dependență a Uniunii de alte puteri ale lumii, în domenii esențiale, precum energetic, tehnologic, agroalimentar, militar și al securității, a informat Clément Beaune, secretarul de stat francez pentru Afaceri europene.

Procedural, cu privire la aderarea la UE a unei țări, statele membre, prin reprezentanții lor în Consiliu European, pot cere, dar numai cu unanimitate de voturi, Comisiei Europene să demareze evaluarea cererii de aderare. Pe baza acestei evaluări, Consiliul își dă acordul, tot în unanimitate, cu privire la acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE.

Din 2014, Ucraina și UE sunt legate printr-un Acord de Asociere politică și economică. La 28 februarie 2022, în urma eșuării negocierilor cu Rusia pentru prevenirea războiului, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a cerut primirea imediată a Ucrainei în UE. Președinții a opt state europene (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia), cărora li s-a alăturat șeful statului român, au cerut deschiderea imediată a procesului de integrare europeană. La rândul lor, Republica Moldova și Georgia și-au depus candidaturile pentru aderarea la Uniune, la 3 martie.

Există două necunoscute în acest moment: 1. Se va opune Ungaria sau vreun alt stat, sub influența Rusiei, intrării Ucrainei în UE? 2. Cât timp va mai exista Ucraina ca stat suveran, în condițiile în care procedura aderării la UE e prevăzută, în varianta clasică, să dureze ani de zile?

La reuniunea miniștrilor Afacerilor Europene, desfășurată vineri la Arles, în Franța, nu s-a clarificat dacă există un acord privind aderarea Ucrainei. Mai mulți miniștri din Est au pledat în favoarea acordării statutului de țară candidată, în vreme ce francezul Clément Beaune a precizat că „luăm în considerare diferite opțiuni de asociere, de la parteneriat până la statutul de membru”.

Astăzi, președintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat că aderarea Ucrainei la UE va fi discutată în zilele următoare.

H. Blidaru

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *