Uzbekistan îi primește pe ruşii ce fug de mobilizare

Uzbekistanul nu va deporta cetăţenii ruşi care se îndreaptă în număr mare spre Asia Centrală, pentru a scăpa de mobilizarea parţială anunţată săptămâna trecută de preşedintele Vladimir Putin, în contextul campaniei militare din Ucraina, a anunţat vineri guvernul de la Taşkent, potrivit Agerpres.

Sute de mii de cetățeni ruși şi-au părăsit ţara, mulţi dintre ei îndreptându-se către Uzbekistan, Kazahstan şi alte foste republici sovietice din Asia Centrală.

Ministerul de Externe uzbek a menţionat, de asemenea, că este consecvent faţă de principii precum respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale altor state şi a reafirmat că susţine o soluţionare paşnică a conflictului din Ucraina.

Uzbekistanul nu a precizat câţi ruşi au sosit în ţară de la anunţul făcut de președintele Vladimir Putin privind mobilizarea parţială a rezerviştilor, dar se estimează că un număr foarte mare a intrat deja în acest stat, în ultimele opt zile.

La 21 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare militară parțială, fiind vorba de 300.000 de rezerviști care ar urma să fie trimiși pe frontul din Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *