Ursula von der Leyen: ”Să aducem România și Bulgaria în Schengen, fără întârziere”

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut, astăzi, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, discursul său despre Starea Uniunii – cel de-al patrulea și ultimul din acest mandat, înaintea alegerilor europarlamentare de anul viitor.

Unul dintre subiectele abordate de Ursula von der Leyen a fost și migrația în Uniunea Euopeană, ocazie cu care a mulțumit României și Bulgariei pentru acțiunile întreprinse în materie de migrație și azil.

În urma acestor eforturi și rezultate, președinta CE a pledat pentru includerea ”neîntârziată” a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, apreciind că cele două ţări au luat măsurile potrivite împotriva migraţiei și sunt membri de facto ai spațiului de liberă circulație.

„Permiteți-mi să mulțumesc, în mod special, Bulgariei și României pentru că au deschis calea, prezentând cele mai bune practici atât în materie de azil, cât și de returnare. Acestea au dovedit acest lucru: Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen. Așadar, haideți să le aducem, în sfârșit, în Schengen, fără nici o altă întârziere”, a cerut preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în faţa eurodeputaţilor.

Cu o zi în urmă, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen, avertizând că, în caz contrar, o astfel de atitudine ar atrage după sine o creștere a euroscepticismului.

Comisia Europeană şi Parlamentul European au cerut, în repetate rânduri, includerea României şi Bulgariei în Schengen, însă decizia este luată în Consiliul European, prin unanimitate.

La Consițiul JAI din 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Sofia s-a lovit şi de împotrivirea Olandei. 

Următorul Consiliu JAI este programat pentru 19-20 octombrie. Deocamdată, autoritățile de la București nu și-au exprimat intenția de a cere un vot și în acest Consiliu JAI, cunoscut fiind faptul că Austria își menține opinia că spațiul Schengen nu funcționează și nu trebuie extins cu România și Bulgaria.

Facebook

Comentarii

132 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *