Ursula von der Leyen, la Chișinău: „Raportul CE privind R. Moldova, în noiembrie”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut, ieri, o vizită la Chișinău.

Președintele Maia Sandu a afirmat, în conferința de presă comună, că vizita șefei Comisiei Europene reprezintă un puternic semn de sprijin pentru eforturile Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană.

 „I-am reconfirmat Președintei Comisiei Europene că țara noastră face tot ce îi stă în putință pentru a îndeplini toate angajamentele pentru a începe negocierile de aderare cât mai curând posibil”, a spus Maia Sandu.

Aceasta a adăugat că susținerea Uniunii Europeane înseamnă beneficii concrete pentru cetățenii moldoveni. Unul dintre acestea este și accesul la platforma comună a UE pentru achiziționarea gazelor.

„Acest fapt înseamnă că putem accesa surse noi de gaze la prețuri competitive. În ultimele două ierni, ajutoarele UE ne-au permis să acordăm compensații la plata facturilor la energie cetățenilor cu venituri modeste. Acest ajutor va continua”, a spus președinta Republicii Moldova.

La rândul său, Ursula von der Leyen, a remarcat progresele țării și determinarea de a merge înainte pe calea aderării. Potrivit acesteia, Comisia Europeană va prezenta un raport privind extinderea UE în luna noiembrie, în care vor fi evaluate și progresele Republicii Moldova ca țară candidată.

„Va fi această evaluare, apoi se va discuta la summitul Consiliului European din decembrie”, a menționat Ursula von der Leyen.

Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată, în vara anului trecut. Pentru începerea negocierilor propriu-zise de aderare, trebuie să îndeplinească toate cele nouă recomandări formulate anul trecut de Comisia Europeană. Până acum, a îndeplinit doar trei dintre acestea.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *