Ursula von der Leyen az Európai Bizottság élén: Új mandátum kérdése

Váratlan események és viták sorozata után minden eddiginél bizonytalanabbnak tűnik Ursula von der Leyen jövője az Európai Bizottság élén. A bukaresti koronázási ünnepség tönkremenetele után, ahol az Európai Néppárt jelölése nem kapta meg a várt támogatást, feszült fordulatot vettek a dolgok.

Az Európai Parlament Bíróságához a közelmúltban benyújtott panasz, többek között az EPP részéről is, von der Leyent 10,2 milliárd euró kohéziós forrás feloldásával vádolja Magyarország számára, amelyet korábban jogállamiság megsértése miatt blokkoltak. Ezek az események megkérdőjelezték mandátumának szilárdságát és életképességét.

Annak ellenére, hogy pozitív eredményeket ért el az Európai Bizottság élén, ahol sikeresen kezelte az olyan kihívásokat, mint a világjárvány és az ukrajnai háború, von der Leyen most azzal a kihívással néz szembe, hogy újra megerősítse hivatalában. Azzal, hogy választójelöltté változtatja magát, és a támogatáshoz szükséges koalíció kialakítására összpontosít, kényes helyzetbe kerül.

Egyrészt meg kell elégítenie az EPP követeléseit, amely erősen fékezni akarja a Green Deal-t, másrészt ne árulja el a szocialisták és liberálisok régi többségét, amelyet most a zöldekkel is bővítettek. Stratégiájának döntő része az olyan politikai pártok elcsábítása, mint a Brothers of Italy, ez azonban váratlan reakciókat és kritikákat hozott.

Az aggodalmak az Európai Tanácson belül is nőnek, ahol még az olyan vezetők is kételkednek, mint Emmanuel Macron, hogy képes-e vezetni a védelem, az éghajlat és a digitalizáció korszakos kihívásaival szemben. Más európai politikai körökben is mélyülnek a kétségek, így Berlinben is, ahol Scholz kancellárnak nincs nyilvánvaló politikai előnye von der Leyen támogatásában.

Még Giorgia Meloni olasz kormányfő támogatása sem biztos, mivel a júniusi szavazás előtt vonakodását fejezte ki. A megosztott vélemények és a különböző európai politikai frakciók nyomása nehéz helyzetet teremthet Ursula von der Leyennek az Európai Bizottság elnöki posztjává való visszaigazolásához.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *