Uniunea Europeană va opri supravegherea bugetară a Greciei

Organismul de supraveghere a bugetului Uniunii Europene a anunțat miercuri că își va încheia activitatea de supraveghere a cheltuielilor guvernamentale grecești.

Mișcarea marchează încheierea oficială a unei crize majore care la vremea respectivă amenința excluderea Greciei din grupul monedei unice euro, a impus greutăți grave cetățenilor săi și a tulburat piețele financiare globale.

Comisia Europeană, care supraveghează bugetele celor 27 de țări membre UE, a declarat că își va încheia programul de supraveghere pe 20 august, menționând că „Grecia și-a îndeplinit cea mai mare parte a angajamentelor politice” asumate față de partenerii săi în zona euro compusă din 19 țări.

Greciei i s-au acordat miliarde de euro în trei planuri de salvare succesive după 2010, când Atena a pierdut accesul la piețele internaționale de obligațiuni după ce a recunoscut că a raportat greșit date financiare cheie.

Două dintre cele trei ajutoare financiare nu au reușit să îmbunătățească suficient lucrurile, deși creditorii din grupul euro au cerut – și au primit – reforme economice profunde care le-au impus cetățenilor eleni politici de austeritate, inclusiv majorări repetate de impozite și reduceri de pensii.

Sărăcia și șomajul au crescut vertiginos și, la un moment dat, aproximativ un sfert din forța de muncă era șomeră.

În 2015, prim-ministrul de la acea vreme, Alexis Tsipras, a pus în joc apartenența țării sale la zona euro și, în cele din urmă, UE, a convocat un referendum pentru a stabili dacă Atena ar trebui să accepte condițiile impuse acestora de către creditori.

Alegătorii au respins termenii, dar guvernul a continuat oricum să impună condiții draconice pentru a depăși criza.

După nenumărate eforturi, miercuri, Comisia UE a declarat că acum „ca urmare a eforturilor Greciei, rezistența economiei grecești s-a îmbunătățit substanțial, iar riscurile de efecte de propagare asupra economiei zonei euro s-au diminuat semnificativ”.

„Menținerea Greciei sub supraveghere sporită nu mai este justificată”, a declarat Comisia.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *