UE insistă pentru restabilirea acordului nuclear cu Iranul. Israelul se opune

Uniunea Europeană speră să se ajungă la restabilirea acordului nuclear iranian în zilele următoare, pe fondul consultărilor dintre preşedintele Joe Biden şi premierul israelian Yair Lapid, un opozant înverşunat al acordului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Sper că în zilele următoare nu vom pierde acest elan şi că putem încheia acordul”, a declarat șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, după reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre ale UE de la Praga.

Uniunea Europeană a prezentat, pe 8 august, un text final pentru restabilirea acordului istoric din 2015, din care SUA s-au retas, în 2018, în mandatul fostului preşedinte Donald Trump. Conform acestei propuneri, Iranul ar urma să beneficieze de o diminuare a sancţiunilor – în principal ar putea să vândă din nou petrol – dar, în schimb, vor fi impuse restricţii stricte asupra programului său nuclear.

Atât Iranul, cât şi Statele Unite au propus o serie de modificări la această propunere și se așteaptă acum decizia finală a SUA.

În pregătirea răspunsului său, preşedintele american, Joe Biden a discutat, miercuri, cu şeful guvernului israelian, Yair Lapid, despre negocierile în curs cu privire la programul nuclear al Iranului. Potrivit guvernului israelian, SUA au dat asigurări, în urma discuțiilor celor doi lideri, că vor opri Iranul de a se dota cu arme nucleare.

„Președintele a subliniat promisiunea Statelor Unite de a nu permite niciodată Iranului să obțină arma nucleară”, se arată și în declarația Casei Albe, după convorbirea celor doi lideri, potrivit Digi24.

Israelul încercă să convingă Occidentul să nu reînnoiască acordul privind programul nuclear iranian (JCPOA) din 2015, considerând că un astfel de acord „va destabiliza” Orientul Mijlociu.

SUA și Israelul au adoptat, la mijlocul lunii iulie, Declaraţia de la Ierusalim, un document care întărește parteneriatul strategic dintre cele două state, Washingtonul angajându-se o dată în plus să nu permită Iranului să intre în posesia unei arme nucleare.

„Am discutat despre ameninţarea iraniană şi despre ceea ce credem noi că trebuie făcut pentru a ne asigura că nu va exista un Iran nuclear. Aceasta nu este o ameninţare la adresa Israelului, ci a lumii întregi”, a declarat, la vremea respectivă, premierul israelian, Yair Lapid.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *