UE și NATO critică Georgia pentru restricționarea ONG-urilor

Intenția Georgiei de a reintroduce o legislație controversată, care ar restricționa finanțarea organizațiilor neguvernamentale din străinătate, a fost aspru criticată joi de Uniunea Europeană și NATO. Acest plan a stârnit critici și proteste masive în trecut și este perceput ca o amenințare la adresa democrației.

Potrivit rapoartelor, proiectul de lege propus ar impune ca organizațiile care primesc finanțare străină să se înregistreze ca „agenți ai străinătății”, o măsură similară cu cea adoptată în Rusia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se opune vehement oricărei tentative de reintroducere a acestei legi, subliniind că ar submina eforturile de consolidare a instituțiilor democratice din Georgia. Acesta a subliniat că Georgia ar trebui să se concentreze pe reforme care să o apropie de standardele NATO și ale Uniunii Europene.

Proiectul de lege controversat a fost retras oficial în martie 2023, după proteste masive, însă partidul aflat la putere, Visul Georgian, și-a anunțat intenția de a-l repune în dezbatere în parlament.

Atât Uniunea Europeană, cât și NATO, au subliniat că adoptarea unei astfel de legi ar putea submina aspirațiile Georgiei de a adera la Uniunea Europeană și ar compromite procesul de democratizare al țării.

În plus, Departamentul de Stat al SUA a exprimat o profundă îngrijorare cu privire la acest proiect de lege, avertizând că ar împiedica Georgia să-și atingă obiectivele europene și ar prejudicia eforturile societății civile de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor georgieni.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *