Uniunea Europeană respinge anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că toți liderii de stat și de guverne din Uniunea Europeană au adoptat astăzi o declarație comună în care resping anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson.

“Respingem cu fermitate și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporizhzhia și Kherson”, se arată în declarația celor 27 de state ale Uniunii Europene.

Totodată, liderii europeni spun că Uniunea Europeană nu va recunoaște niciodată referendumurile de anexare la Rusia a teritoriilor ucrainene. ”Crimeea, Kherson, Zaporizhzhia, Donețk și Luhansk sunt Ucraina. Facem apel la toate statele și organizațiile internaționale să respingă fără echivoc această anexare ilegală”.

În fața războiului declanșat de Rusia în Ucraina, Uniunea Europeană este, în mod hotărât, alături de Ucraina și de poporul său.

”Suntem de neclintit în sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Ucraina își exercită dreptul legitim de a se apăra împotriva agresiunii rusești pentru a redobândi controlul deplin asupra teritoriului său și are dreptul de a elibera teritoriile ocupate în cadrul granițelor sale, recunoscute la nivel internațional”, spun liderii europeni, susținând că hotărârea de a sprijini Ucraina nu va fi zdruncinată de amenințările nucleare, mobilizarea militară și anexarea teritoriilor ucrainene.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, astăzi, de la Kremlin, în fața unei audiențe numeroase, anexarea a patru regiuni ocupate militar în estul și sudul Ucrainei, invadate de Federația Rusă la 24 februarie, în ceea ce reprezintă cea mai mare anexare teritorială de la Adolf Hitler încoace.

„Oamenii din Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie devin cetățenii noștri, pentru totdeauna. Occidentul a decis ruperea Uniunii Sovietice, dar nu ne vom raporta la acest status-quo”, a afirmat președintele rus, Vladimir Putin, în discursul său rostit la ceremonia de anexare a teritoriilor ucrainene.

„O să ne protejăm oamenii cu toate mijloacele pe care le avem”, a mai spus liderul rus. Vladimir Putin a susținut, în aplauzele publicului prezent la ceremonie, că oamenii care trăiesc în teritoriile anexate fac parte acum din Rusia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *