Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, astăzi, planul prin care țările membre ale Uniunii Europene își vor asigura securitatea energetică în următoarele luni, în eventualitatea în care Rusia ar opri complet exporturile de gaze naturale. „Este un scenariu probabil acela că ar putea avea loc o întrerupere totală a furnizării de gaz rusesc, ceea ce ar afecta întreaga Uniune Europeană”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit Hotnews.ro.
Comisia Europeană a cerut statelor membre să-și reducă consumul de gaze naturale cu 15%, în următoarele opt luni – 1 august 2022 şi 31 martie 2023 – pentru a compensa scăderea livrărilor rusești. În plus, regulamentul executivului european prevede și reduceri obligatorii în caz de urgență, starea de alertă privind securitatea energetică a blocului comunitar urmând să fie decretată după consultarea statelor membre.
Statele membre urmează să-şi actualizeze planurile naţionale de urgenţă până la sfârşitul lunii septembrie, pentru a arăta cum intenţionează să atingă obiectivul de reducere a cererii de gaze, potrivit Agerpres.
Pentru reducerea consumului de gaze, Comisia Europeană propune utilizarea energiei regenerabile, acolo unde este posibil, și trecerea la cărbune, petrol sau energie nucleară, care sunt considerate necesare acum, ca măsuri temporare. Un alt pilon important al economisirii de energie este, în opinia Comisiei Europene, și reducerea încălzirii şi a răcirii.
Planul prezentat azi de Comisia Europeană urmează să fie discutat de statele membre, o reuniune de urgență a miniștrilor energiei din țările membre fiind programată la 26 iulie.
Pe 19 mai, ca o primă măsură pentru asigurarea securității energetice, Comisia Europeană a solicitat celor 27 de state membre să asigure stocuri de gaze naturale de 80%, până la 1 noiembrie 2022. Cele mai multe dintre aceste țări se află acum în imposibilitatea de a-și asigura stocurile după reducerea livrărilor de gaze rusești – cea mai drastică fiind oprirea gazoductului Nord Stream 1.
Laura Groșereanu