Liderii Armeniei şi Azerbaidjanului merg la Bruxelles pentru medierea UE

Liderii Armeniei şi Azerbaidjanului se vor întâlni duminică la Bruxelles, a anunţat luni Uniunea Europeană, o nouă etapă în încercările de reconciliere între cele două ţări din Caucaz care se luptă de treizeci de ani pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, îi va primi pe premierul armean Nikol Paşinian şi pe preşedintele azer Ilhan Aliev pentru a „promova stabilitatea în Caucazul de Sud şi restabilirea relaţiilor dintre cele două ţări”, potrivit unui comunicat.

Cele două ţări caucaziene s-au ciocnit în două războaie la începutul anilor 1990 şi în 2020 pentru controlul asupra enclavei, o regiune muntoasă populată în mare parte de armeni care s-a separat de Azerbaidjan în urmă cu trei decenii.

Tensiunile, deja mari, s-au dublat când Baku a anunţat, pe 23 aprilie, că a instalat un prim punct de control rutier la intrarea în coridorul Laşin, singura axă care leagă Armenia de enclava separatistă deja supusă unui blocaj de câteva luni care a provocat penurie şi întreruperi de curent.

Armenia a considerat aceasta o încălcare a încetării focului negociată cu Azerbaidjanul.

Acordul de pace încheiat în 2020 de Armenia şi Azerbaidjan prevede desfăşurarea unei forţe ruse de menţinere a păcii în regiune.

Rusia fiind angajată în ofensiva în Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană joacă acum un rol major ca mediatori dintre Baku şi Erevan.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *