UE își recunoaște eșecul: Doar o treime din munițiile promise Ucrainei au fost livrate

Marți, la Bruxelles, ministrul apărării al Germaniei, Boris Pistorius, a anunțat că Uniunea Europeană se confruntă cu dificultăți în îndeplinirea angajamentului de a furniza Ucrainei cele 1 milion de proiectile convenite anterior. Decizia de a sprijini apărarea Ucrainei împotriva Rusiei prin furnizarea de muniții fusese luată în cadrul statelor UE, care stabiliseră termenul limită până în martie 2024 pentru această livrare.

Ministrul german a recunoscut că ținta propusă a fost una nerealistă, declarând: „Ţinta de 1 milion nu va fi atinsă, trebuie să ne asumăm acest lucru.” Până în prezent, doar aproximativ 300.000 de obuze au fost livrate către Kiev, conform unui oficial al UE.

Pistorius a recunoscut că vocile care au avertizat că obiectivul era nerealist au avut dreptate. În încercarea de a accelera procesul, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a îndemnat statele membre să acorde prioritate exporturilor către Ucraina în detrimentul altor țări.

Reuniunea la nivel înalt a miniștrilor apărării din statele membre ale UE va aborda și sprijinul pe termen lung pentru forțele armate ucrainene. Cu toate acestea, există îndoieli cu privire la susținerea unanimă necesară pentru planurile de ajutor militar în valoare de 20 de miliarde de euro până în 2027.

Josep Borrell a anunțat că va prezenta în decembrie o nouă propunere de angajamente de securitate și ajutor militar pentru Ucraina. De asemenea, miniștrii vor discuta despre protejarea infrastructurilor critice de transport energetic și comunicații, cum ar fi conductele și cablurile submarine.

Într-o mișcare menită să consolideze capacitățile de apărare ale UE, miniștrii vor examina și planurile pentru o forță de reacție comună numită „Capacitatea UE de Desfășurare Rapidă”, cu o previzionare că ar deveni operațională până în 2025 și ar cuprinde 5.000 de militari.

Facebook

Comentarii

58 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *