UE îngheață activele celui mai mare producător rus de diamante

Uniunea Europeană (UE) a confirmat miercuri adoptarea unor sancțiuni împotriva celui mai important producător rus de diamante, grupul Alrosa, și a directorului său general, Pavel Marinîcev. Aceste măsuri fac parte dintr-un pachet adoptat în decembrie ca răspuns la războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, conform informațiilor furnizate de AFP și Reuters.

Cele 27 de state membre ale UE au inclus Alrosa, liderul mondial în producția de diamante, și pe Pavel Marinîcev pe lista neagră a entităților și persoanelor vizate de sancțiuni. Aceste măsuri includ înghețarea activelor și o interdicție de ședere în teritoriul UE.

Conform declarațiilor UE, Alrosa, care produce 90% dintre diamantele ruse, este considerat „o parte esențială a unui sector economic ce furnizează venituri semnificative guvernului rus”.

Sancțiunile europene cu privire la diamantele naturale sau sintetice și bijuteriile au intrat în vigoare la 1 ianuarie. Cele care vizează diamantele ruse prelucrate în țări terțe vor deveni aplicabile în luna septembrie.

Acesta este al 12-lea set de sancțiuni impuse de UE începând cu invazia rusească în Ucraina la 24 februarie 2022. Rusia este acuzată că finanțează parțial războiul său împotriva Ucrainei prin comerțul profitabil cu diamante, un sector cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ patru-cinci miliarde de dolari.

Belgia, inițial rezervată față de aceste sancțiuni impuse de țările din G7, și-a abandonat reticențele și a propus soluții concrete. Printre acestea se numără implementarea unui sistem de urmărire menit să asigure eficiența sancțiunilor fără a afecta negativ industria diamantelor din Anvers, un centru de afaceri înfloritor în nord-vestul țării.

Facebook

Comentarii

177 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *