Uniunea Europeană încercă să ajungă, astăzi, la un acord pentru raționalizarea gazelor

conducte gaze, franta

Reuniți într-o sesiune extraordinară, miniştrii Energiei din Uniunea Europeană încearcă astăzi să ajungă la un consens în privința planului Comisiei Europene de a reduce cu 15% consumul de gaze, în faţa temerilor privind o oprire a livrărilor de gaze rusești.

De la lansare, de pe 20 iulie și până acum, planul CE a generat deja o serie de dezbateri, iar mai multe țări s-au declarat împotriva acestei măsuri. Spania a fost prima ţară care a respins propunerea iniţială a executivului comunitar, o poziţie la care au aderat, ulterior, şi alte ţări, precum Portugalia şi Grecia. De atunci, mai multe ţări au ridicat obiecţii la planul Comisiei.

De cealaltă parte, sunt și țări care susțin propunerea executivului european, între care Germania, care s-a pronunţat în favoarea măsurii de raționalizare a consumului de gaze încă din prima zi, ba mai mult statul german a anunțat că ar trebui să-și fixeze ca țintă o reducere a propriului consum la 20% pentru a-și putea asigura stocurile energetice – aflate acum la 58%.

În pofida tuturor acestor aspecte, diferite de la o țară la alta, miniştrii europeni de resort au încredere că vor putea să încheie, astăzi, un acord politic în privinţa regulamentului, potrivit Agerpres.

Într-o nouă intervenție, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat și luni, înaintea reuniunii miniștrilor energiei, statele membre UE să ecomisească mai mult consumul de gaze pentru a-l putea redistribui țărilor care nu își pot asigura stocurile de energie.

O formă revizuită a planului CE ar urma să fie propusă de președinția cehă a Consiliului UE. Aceasta ar menţine obiectivul privind o reducere cu 15% a consumului de gaze, dar va introduce modificări care ar permite ţărilor membre să ceară o serie de derogări. O altă modificare faţă de propunerea iniţială este și aceea că vor fi cinci state membre – şi nu doar Comisia, aşa cum prevedea prima propunere – care vor putea cere declararea stării de alertă, ce va declanşa automat obligativitatea reducerii consumului de gaze. Însă, chiar dacă o va cere Comisia Europeană sau dacă va fi iniţiativa a cinci state membre, declararea stării de alertă va putea fi făcută doar cu sprijinul unei majorităţi calificate a ţărilor – 15 din cele 24 de state UE.

Tot de o majoritate calificată trebuie să fie susținut și planul CE pentru a putea fi aplicat de țările membre.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii