Lovitură de stat în Niger: UE cere eliberarea miniștrilor arestați

Uniunea Europeană a condamnat arestarea de către junta militară din Niger a unor miniştri din guvernul înlăturat de la putere şi a cerut eliberarea lor imediată, notează AFP, potrivit Agerpres.

„UE denunţă continuarea arestării unor miniştri şi înalţi funcţionari ai guvernului preşedintelui Mohamed Bazoum de către puciştii din Niger”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. „Lansăm un apel la eliberarea lor imediată”, a adăugat el.

Partidul preşedintelui demis Mohamed Bazoum a avertizat că ţara din Africa de Vest riscă să devină un „regim dictatorial şi totalitar” după o serie de arestări.

Patru miniștri au fost arestați

Partidul Nigerian pentru Democraţie şi Socialism a denunţat „arestările abuzive” a patru miniştri – Interne, Petrol, Mine şi Transporturi – precum şi a şefului comitetului său executiv naţional.

Uniunea Europeană a condamnat lovitura de stat din Niger, ţară pe care o consideră un bastion esenţial al stabilităţii în regiunea instabilă Sahel. Ea şi-a suspendat ajutorul bugetar pentru Niamey şi a avertizat că ar putea impune noi sancţiuni în urma acestui puci.

Bazoum, un aliat occidental a cărui alegere în urmă cu puţin peste doi ani a marcat prima tranziţie paşnică a puterii în Niger de la independenţă, a fost înlăturat pe 26 iulie de garda prezidenţială.

Nigerul este una dintre cele mai sărace ţări din lume, în pofida resurselor sale de uraniu. Măcinat de atacurile unor grupări loiale reţelelor teroriste Al Qaeda şi Stat Islamic, este a treia ţară din regiune care a suferit o lovitură de stat cu începere din 2020, după Mali şi Burkina Faso.

Facebook

Comentarii

147 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *