UE avertizează Meta privind răspândirea dezinformării

Uniunea Europeană a emis miercuri un avertisment pentru Meta, compania-mamă a platformelor de social media Facebook și Instagram, pentru răspândirea informațiilor false și a dezinformării.

Comisarul european pentru afaceri digitale, Thierry Breton, a adresat un apel către patronul Meta, Mark Zuckerberg, cerându-i să comunice măsurile concrete pe care le ia pentru a aborda această problemă. Avertismentul vine la doar o zi după ce fostul CEO al Twitter, Elon Musk, a fost și el tras la răspundere pentru aceeași problemă.

Avertismentul emis de Bruxelles se referă la postările care au apărut în urma atacurilor teroriste ale Hamas asupra Israelului și la dezinformarea legată de alegerile europene, care au loc în primăvara anului viitor, și alegerile legislative de duminică din Polonia. Comisarul Thierry Breton a făcut această declarație pe platforma concurentă, Bluesky, unde a evidențiat faptul că au circulat un număr semnificativ de informații false și conținuturi manipulate pe platformele Facebook și Instagram, unele dintre acestea fiind încă disponibile online.

În replică, un purtător de cuvânt al Meta a menționat că, după atacurile Hamas, compania a înființat rapid un centru de operațiuni speciale pentru a monitoriza și a răspunde la această situație extrem de volatilă. Acest centru este format din experți, inclusiv persoane care vorbesc fluent ebraica și araba, și se coordonează cu verificatorii de fapte pentru a combate dezinformarea. Compania a subliniat că vor continua această activitate pe toată durata conflictului.

Thierry Breton a subliniat, de asemenea, obligațiile privind moderarea conținutului și eliminarea conținutului ilegal, în conformitate cu noua legislație europeană privind serviciile digitale (DSA), care a intrat în vigoare la sfârșitul lunii august.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *