UE aşteaptă verdictul SUA privind acordul nuclear cu Iranul

O reuniune menită să salveze acordul nuclear iranian s-ar putea desfăşura săptămâna aceasta la Viena, fiind așteptat acum răspunsul SUA cu privire la reluarea acordului, a declarat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

Washingtonul a anunţat, pe 16 august, că examinează răspunsul Iranului, transmis în ziua anterioară, referitor la compromisul propus de Uniunea Europeană pentru restabilirea acordului internaţional încheiat în 2015 între Iran, de o parte, şi SUA, Regatul Unit, Franţa, Germania, China şi Rusia, de cealaltă parte.

”Statele Unite încă nu au răspuns oficial. Dar noi aşteptăm răspunsul lor şi sper că acest răspuns ne va permite să terminăm negocierea”, a declarat Josep Borrell, la o conferinţă în oraşul spaniol Santander.

SUA s-au retras unilateral din acord nuclear în 2018, sub preşedinţia lui Donald Trump, reimpunând sancţiuni Teheranului, ceea ce a făcut ca Iranul să renunţe la angajamentele asumate prin acordul din 2015.

Tratativele cu Iranul au fost redeschise în aprilie 2021 la Viena și, după 16 luni de negocieri, s-a ajuns, pe 8 august, la varianta unui text final, propus de Uniunea Europeană. O reuniune ar fi trebuit să aibă loc la Viena la sfârşitul săptămânii trecute, dar nu a fost posibil, fiind așteptat încă răspunsul din partea SUA.

La rândul său, Iranul a criticat astăzi Statele Unite pentru întârzierea răspunsului faţă de textul final al acordului.

Pe de altă parte, oficiali ai SUA au dat asigurări, ieri, Israelului că, prin noul acord nuclear, nu vor fi de acord cu noi concesii față de Iran. Șeful Consiliului Național de Securitate Israelian, Eyal Hulata, ar urma să se întâlnească, mâine, la Washington, cu responsabilul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, în discuție fiind și acordul nuclear cu Iranul.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *