UE: Acord pentru achiziţiile comune de armament

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns, ieri, la un acord politic cu privire la Regulamentul de instituire a instrumentului de consolidare a industriei europene de apărare prin achiziţii publice comune, cu un buget de 300 de milioane de euro, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene, care salută acest acord.

„Acest acord politic marchează un eveniment important pentru integrarea apărării europene. Este esenţial pentru ajutorul nostru imediat acordat Ucrainei şi pentru refacerea unor părţi din stocuri în statele membre”, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Acordul va permite statelor membre să achiziţioneze în comun cele mai critice şi urgente produse din domeniul apărării.

EDIRPA va sprijini, de asemenea, țările UE în eforturile lor de a cheltui cel puţin 35% din bugetul propriu pentru echipamente, în cadrul programelor europene de colaborare.

În completarea EDIRPA, colegiuitorii lucrează, de asemenea, la finalizarea negocierilor privind și sprijinirea producţiei de muniţii, pentru a ajuta în mod mai direct capacitatea industrială de a produce muniţii pentru Ucraina şi statele membre ale UE.

Acordul politic la care au ajuns Parlamentul European, Consiliul şi Comisia face în prezent obiectul aprobării oficiale de către Parlamentul European şi Consiliu.

Comisia urmăreşte punerea rapidă în aplicare a EDIRPA, executivul european pregătind un program de lucru asistat de statele membre, în cadrul comitetului programului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *