UNICEF: 4 milioane de copii, în sărăcie, în Europa de Est și Rusia, din cauza războiului și a inflației

Un studiu al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), publicat luni, avertizează că războiul din Ucraina și creșterea costului vieții au dus milioane de copii în pragul sărăciei, în Europa de Est și Asia Centrală, în ultimele luni.

Studiul subliniază că războiul din Ucraina și creșterea inflației au trimis încă patru milioane de copii în pragul sărăciei, o creștere de 19% față de 2021, menționând că de acum copiii vor suporta greul crizei economice cauzate de invazie.

Acesta susține că, în timp ce copiii reprezintă 25% din populație, aceștia reprezintă aproape 40% din totalul de 10,6 milioane de persoane ce au atins pragul sărăciei în acest an.

Raportul, care acoperă 22 de țări, spune că Rusia, cu un plus de 2,8 milioane de copii în sărăcie, reprezintă aproape trei sferturi din creșterea totală măsurată de UNICEF, o creștere care se datorează populației mari a țării și daunelor estimate aduse economiei sale.

Ucraina găzduiește o jumătate de milion de copii care trăiesc în sărăcie, urmată de România cu 110.000 de copii.

„UNICEF trage un semnal de alarmă asupra consecințelor acestui război și solicită guvernelor să ofere un sprijin extrem de puternic pentru protecția socială și să implementeze programe de asistență cu numerar pentru cele mai vulnerabile familii cu copii”, a spus Adeline Hazan, președinta UNICEF Franța.

Consecințele sărăciei copiilor depășesc cu mult dificultățile financiare ale familiilor: cu cât o familie este mai săracă, cu atât este mai mare proporția din venit cheltuită pentru bunuri de bază, cum ar fi alimente și combustibil.

Atunci când costul bunurilor de bază crește, banii disponibili pentru alte nevoi, precum sănătatea și educația, scad.

Drept urmare, cei mai săraci copii au mai puține șanse de a avea acces la servicii esențiale și sunt mai vulnerabili la violență, exploatare și abuz, spune agenția ONU.

Creșterea sărăciei copiilor în Europa de Est și Asia Centrală ar putea duce la moartea a încă 4.500 de copii înainte de naștere și poate determina ca alți 117.000 de copii să abandoneze școala în acest an, avertizează UNICEF.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *