Ungaria va ratifica aderarea Suediei la NATO, săptămâna viitoare

Ungaria, ultima ţară din NATO care nu a ratificat aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, se pregăteşte să se pronunţe luni prin vot în Parlament asupra acestei chestiuni, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Partidul de guvernământ, Fidesz, a formulat, astăzi, o cerere adresată președintelui Parlamentului ungar, pentru sesiunea sa din 26 februarie.

Ministrul apărării suedez Pal Jonson a salutat, astăzi, acest anunţ. „Bineînţeles că salutăm acest lucru”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

După luni de tergiversări, premierul Viktor Orban a dat un semnal favorabil sâmbătă, cu ocazia discursului său.

„Suntem pe cale să ratificăm aderare ţării nordice, la începutul sesiunii de primăvară Parlamentului”, a subliniat el.

Liderul naţionalist, care se remarcă în cadrul UE prin menţinerea unor legături strânse cu Kremlinul, şi-a exprimat de mult timp sprijinul în principiu faţă de candidatura suedeză, însă a tergiversat procesul.

El l-a invitat pe omologul său suedez, Ulf Kristersson, în Ungaria. Oficialul suedez a acceptat invitaţia, însă a respins ideea de negocieri în acest dosar. Până în prezent, nu au fost programate vizite.

Viktor Orban a promis că nu va fi ultimul care va da undă verde aderării Suediei la NATO, însă, în cele din urmă, a fost depăşit de Parlamentul turc care a aprobat aderarea în ianuarie, după 20 de luni de negocieri.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Suedia şi-a anunţat în mai 2022 candidatura la NATO, în acelaşi timp cu Finlanda – care a aderat deja la NATO.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *