Ungaria cere prelungirea embargoului asupra cerealelor din Ucraina

Ungaria intenționează să ceară ca interdicţia UE privind vânzările interne de cereale ucrainene să fie extinsă în cele cinci state membre ale UE care se învecinează cu Ucraina, a declarat astăzi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Ungaria va cere UE să prelungească interdicţia începând cu 16 septembrie”, a declarat Gergely Gulyas, adăugând că Budapesta este pregătită să reimpună o interdicţie naţională de import, în cazul în care UE nu va extinde această măsură.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui, permiţând doar tranzitul acestor mărfuri pentru exportul lor în altă parte.

Dar această interdicţie urmează să expire pe data de 15 septembrie.

Prima țară care s-a pronunțat a fost Polonia, care a declarat că nu va ridica interdicţia, chiar dacă UE nu este de acord cu prelungirea acesteia.

Înainte ca UE să ia această măsură, ţările din Europa Centrală au impus interdicţii unilaterale, la începutul acestui an, asupra importurilor de cereale ucrainene.

Cele cinci state au luat această măsură pentru a-şi proteja producătorii interni, după ce s-a constatat o creştere a exporturilor de cereale ucrainene în 2022 şi la începutul lui 2023.

Actualul acord al UE pentru protejarea fermierilor urmează să expire, așadar, luna viitoare, iar ţările din Europa Centrală doresc ca acesta să fie prelungit cel puţin până la sfârşitul anului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *