Ungaria va aproba candidaturile Suediei și Finlandei la NATO

Ungaria va ratifica candidaturile Finlandei și Suediei pentru aderarea la NATO, la începutul anului viitor, a anunțat joi premierul ungar Viktor Orbán, la o reuniune a grupului V4 în Slovacia.

„Când vine vorba de NATO, guvernul a luat decizia și am informat Suedia și Finlanda că Ungaria susține aderarea acestor două țări la NATO”, a declarat Orbán. În timp ce alți membri NATO au aprobat rapid cererea Finlandei și Suediei de a se alătura alianței transatlantice de apărare, după ce Rusia a invadat Ucraina, Ungaria și Turcia nu au ratificat încă aderarea.

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat anterior pentru POLITICO că nu se așteaptă ca Ungaria și Turcia să blocheze extinderea NATO, dar a avertizat cu privire la riscurile întârzierii aderării. Șeful de cabinet al lui Orbán a semnalat, în octombrie, că Budapesta plănuia să dea undă verde extinderii alianței până cel târziu la jumătatea lunii decembrie.

Amânarea de către Ungaria a planurilor de extindere a NATO a iritat celelalte țări membre V4 – Polonia, Cehia și Slovacia – care se numără printre cei mai puternici susținători europeni ai Ucrainei.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *