Ungaria, singurul stat UE care evită să comenteze moartea lui Navalnîi

La o săptămână de la moartea opozantului rus Alexei Navalnîi, Guvernul condus de Viktor Orbán pare să evite să comenteze asupra acestui eveniment tragic. Într-un articol publicat de agenția maghiară de presă „Népszava” și citat de Rador Radio România, se menționează că Ungaria este singurul stat membru al Uniunii Europene ai cărui lideri nu au vorbit și nu au transmis condoleanțe familiei lui Navalnîi.

Președintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului maghiar, Zsolt Németh, a fost singurul politician din partidul FIDESZ care a adus omagiu politicianului de opoziție pe pagina sa de socializare, numind moartea acestuia „cel mai mare scandal al epocii noastre”.

Într-un interviu acordat ziarului „Népszava”, Németh a explicat motivul pentru care este singurul din partidul său care consideră scandalos decesul lui Navalnîi. Acesta a afirmat că Guvernul maghiar și FIDESZ nu văd ca fiind responsabilitatea lor să îmbunătățească condițiile de închisoare ale altor țări și că acest lucru ar trebui remediat de organizațiile internaționale.

Articolul menționează că tăcerea Guvernului Ungariei este atât de pronunțată încât ministrul de Externe, Péter Szijjártó, nu a raportat despre întâlnirea sa cu văduva lui Navalnîi la reuniunea miniștrilor de externe ai UE de la Bruxelles. Chiar dacă Szijjártó este activ pe rețelele de socializare, a păstrat o tăcere profundă în cadrul declarației oferite presei pro-guvernamentale.

Întrebat despre lipsa de întâmpinare a delegației bipartite a Senatului american, Németh a respins criticile spunând că ambasada SUA a anunțat întâlnirea ca un ultimatum cu doar trei zile înainte. El a susținut că principiul de bază al negocierilor diplomatice este participarea doar atunci când există perspectiva îmbunătățirii relațiilor și că, în lipsa acestei perspective, evitarea întâlnirii este mai potrivită.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *