Ungaria şi Slovacia – exceptate de la embargoul UE pentru petrolul rusesc?

Comisia Europeană ar putea excepta Ungaria şi Slovacia de la embargoul privind achiziţiile de petrol rusesc. Ungaria a reiterat luni că se opune extinderii sancțiunilor Uniunii Europene asupra petrolului și gazelor rusești. UE va decide în această săptămână un nou pachet de sancţiuni, care ar urma să includă o interdicţie pentru achiziţionarea de petrol rusesc în UE. Germania a anunţat că e pregătită pentru embargo. 

„Pentru a menţine unitatea în rândul blocului comunitar, Comisia Europeană ar putea să ofere Slovaciei şi Ungariei o scutire sau o lungă perioadă de tranziţie”, a declarat unul din oficialii europeni europeni agenţiei de presă Reuters, preluată de Agerpres.

Ungaria, care înregisterează o dependenţă de 70% de petrolul rusesc (aproximativ 5 miliarde de metri cubi), a anunţat că nu va fi de acord cu sancţiuni care vizează energia. Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, a declarat, luni, că Ungaria nu şi-a schimbat poziţia, fiind, în continuare, împotriva embargoului.

Embargoul petrolier va fi introdus în mai multe faze, cel mai probabil urmând să devină complet operaţional de la începutul anului următor, au adăugat oficialii europeni.

Noul pachet de sancţiuni ar urma să fie prezentat, miercuri, 4 aprilie, ambasadorilor statelor membre la Bruxelles.

Ţările UE au plătit Rusiei circa 47 de miliarde de euro pentru petrol şi gaze naturale, după invadarea Ucrainei de către Rusia la data de 24 februarie.

Germania se declară pregătită pentru embargo

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat luni că Germania ar face faţă unui embargo al UE asupra importurilor de petrol din Rusia, chiar dacă măsura ar provoca un deficit de aprovizionare în estul ţării şi la Berlin. ”Am reuşit să ajungem într-o situaţie în care Germania poate face faţă unui embargo asupra petrolului. Acest lucru nu înseamnă că va fi fără consecinţe”, a precizat ministrul german.

Germania a redus în aprilie ponderea petrolului rusesc la 25% din totalul importurilor, comparativ cu 35% înainte de invadarea Ucrainei.

Laura Groşereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *