Ungaria și Slovacia blochează planul UE de a livra 1 milion de proiectile Ucrainei

UE şi-ar putea rata obiectivul de a livra Ucrainei un milion de proiectile de artilerie şi rachete în decurs de un an, perioadă care se încheie în martie 2024.

Acest lucru se întâmplă în pofida eforturilor de creştere a capacităţii de producţie şi a contractelor cu industria de armament, relatează Agerpres.

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, i-a asigurat marţi pe miniştrii apărării din blocul comunitar că industria de armanent din țările UE poate să producă această cantitate convenită cu Ucraina. Aceleași asigurări au fost date și șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Cu toate acestea, unele ţări UE – majoritatea statelor europene sprijină inițiativa – precum Ungaria şi Slovacia au fost reticente în a face noi angajamente de finanţare pentru Kiev, ceea ce a blocat discuţiile privind iniţiativa UE.

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că nu este pregătit să fie de acord cu alocarea de noi fonduri pentru Ucraina. Și noul guvern slovac condus de Robert Fico a anunțat că nu va mai acorda ajutor militar la nivel de stat Ucrainei.

Dificultăţile Uniunii în ceea ce priveşte respectarea livrărilor promise vin și într-un moment în care opoziţia din Congresul SUA a pus la îndoială capacitatea Washingtonului de a menţine livrările.

Până în prezent, ţările UE au reuşit să furnizeze doar 300.000 din stocul lor actual.

Facebook

Comentarii

57 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *