Ungaria și Serbia vor construi o conductă pentru a transporta petrol rusesc

Ungaria și Serbia au convenit să construiască un oleoduct pentru a aproviziona Serbia cu petrol rusesc, în condițiile în care sancțiunile Uniunii Europene limitează livrările prin Croația, a anunțat guvernul ungar.

Ungaria ajută Serbia să transporte petrol din Rusia

În prezent, Serbia primește petrolul din Rusia prin oleoductul JANAF, care trece prin Croația. Însă, săptămâna trecută, UE a impus un plafon al prețului petrolului pentru livrările de țiței rusesc pe cale maritimă către țări terțe, ca parte a sancțiunilor impuse din cauza războiului purtat de Moscova împotriva Ucrainei.

„Noul oleoduct ar permite Serbiei să fie aprovizionată cu țiței Urali, mai ieftin, conectându-se la oleoductul Prietenia”, a scris luni pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs.

El a precizat că aprovizionarea cu petrol a Serbiei se face în mare parte prin intermediul unei conducte care trece prin Croația, „dar este puțin probabil ca acest lucru să fie posibil în viitor din cauza sancțiunilor adoptate”. Ungaria a fost critică față de sancțiunile UE împotriva Rusiei. Premierul Viktor Orban a declarat că acestea au eșuat, deoarece guvernele din Europa se prăbușesc „ca piesele de domino”.

În iunie, Ungaria a blocat finalizarea unui pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, opunându-se sancțiunilor la adresa Patriarhului Kirill. Ungaria se bazează în mare măsură pe petrolul și gazele rusești și spune că măsurile au dus la creșterea prețurilor la energie și au provocat o criză energetică europeană. Cu toate acestea, Budapesta a susținut pachetul de sancțiuni de săptămâna trecută.

În această lună, Ungaria a declarat, de asemenea, că va ajuta Serbia în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze, dacă va fi necesar.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *