Ungaria se vede deja la șefia Consiliului European, după demisia lui Charles Michel

Ungaria va dovedi încă o dată că poate fi un bun preşedinte al Consiliului European – a declarat, ieri, la Budapesta, preşedintele Ungariei, Katalin Novák, citat de MTI, conform News.ro.

Declarațiile președintelui țării vin în contextul discuţiilor referitoare la demisia actualului preşedinte al Consiliului Charles Michel, care intenţionează să candideze pentru Parlamentul European.

În condiţiile în care Charles Michel ar fi ales, el ar urma să îşi preia mandatul în iulie. Cel de la conducerea Consiliului European se încheie în noiembrie și ar rămâne mai bine de patru luni în care trebuie desemnat un președinte.

Premierul ungar, Viktor Orbán, a cărui ţară va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului UE în iulie, ar urma să conducă şedinţele Consiliului European, conform Politico.

În discursul rostit cu ocazia urărilor adresate membrilor corpului diplomatic acreditat în Ungaria, Katalin Novak a reamintit că anul acesta vor avea loc alegeri şi în Europa, iar 400 de milioane de cetăţeni europeni vor avea ocazia de a determina direcţia politicii europene.

Imediat după alegerile europarlamentare, în a doua jumătate a anului, preşedinţia Uniunii Europene va fi preluată de Ungaria, care sărbătoreşte 20 de ani de la aderarea la UE şi 25 ani de la aderarea la NATO – a spus Katalin Novák.

Totodată, președintele țării a subliniat că Ungaria va dovedi încă o dată că poate fi un bun preşedinte al Consiliului European.

Dar funcţia de preşedinte al Consiliului European ar putea fi preluată și de preşedintele țării noastre, Klaus Iohannis, conform unui scenariu politic care se discută tot mai mult în aceste zile.

În acest caz, ar urma o demisie a preşedintelui Iohanis în luna iunie, înainte de încheierea mandatului la Cotroceni.

Conform Constituţiei, postul ar fi ocupat, interimar, de preşedintele Senatului, liderul liberal Nicolae Ciucă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *