Ungaria se opune fondului de 20 de miliarde de euro pentru Ucraina

Planul Uniunii Europene de a aloca un nou fond militar, în valoare de până la 20 miliarde de euro, pentru sprijinirea Ucrainei a întâmpinat opoziția Ungariei.

Propunerea de alocare a 5 miliarde de euro pe an, timp de patru ani, pentru a acoperi costurile țărilor UE pentru a cumpăra și dona arme Ucrainei și a instrui forțele acesteia, a fost supusă discuției joi, în cadrul unei întâlniri a miniștrilor de externe la Bruxelles.

Planul s-a lovit însă de opoziția Ungariei, care susține că va bloca fondul până când Ucraina va elimina banca maghiară OTP de pe lista sa de „sponsori ai războiului”.

Până atunci, Ungaria a declarat că nu va autoriza mai multe fonduri pentru European Peace Facility (Instrumentul European pentru Pace), prin care Bruxelles-ul a susținut aprovizionarea cu arme a Ucrainei.

Până la reuniunea liderilor UE din octombrie, se așteaptă ca țarile membre ale Uniunii să ajungă la un acord final, iar poziția Ungariei să fie favorabilă, facilitând astfel stabilirea acestui fond militar.

Facebook

Comentarii

39 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *