Ungaria se opune desemnării premierului olandez la conducerea NATO

Ungaria își exprimă opoziția față de posibila desemnare a premierului olandez Mark Rutte la conducerea NATO. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă susținută marți, la Budapesta, de către ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Conform declarațiilor ministrului Szijjarto, Ungaria nu poate susține numirea unui secretar general care a criticat în trecut statul maghiar și a avut poziții critice față de premierul Viktor Orban.

„Nu putem susține absolut deloc numirea unui secretar general care a vrut, în trecut, să îngenuncheze Ungaria”, a declarat ministrul Szijjarto, subliniind importanța respectului pentru suveranitatea fiecărui stat membru al NATO.

Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, a fost critic la adresa statului de drept din Ungaria şi a exprimat public dezacordul său față de politica lui Viktor Orban. În 2021, Rutte a condamnat o lege considerată homofobă în Ungaria, sugerând că aceasta ar putea duce la excluderea ţării din Uniunea Europeană, invocând Articolul 50 al Tratatului UE.

Mark Rutte beneficiază de sprijinul puterilor diplomatice şi militare cheie din cadrul NATO, inclusiv Statele Unite, Germania şi Regatul Unit. Cu toate acestea, opoziţia vehementă a Ungariei ar putea complica procesul de desemnare a noului lider al organizaţiei.

În ciuda intenţiei sale de a părăsi politica olandeză, Rutte rămâne în funcţie până la formarea unui nou Guvern.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *