Ungaria, rugată să urgenteze ratificarea aderării Suediei la NATO

Miercuri, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a îndemnat Parlamentul maghiar să ratifice „cât mai repede posibil” aderarea Suediei la NATO.

Această declarație a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Ungariei, Katalin Novak. unde Stoltenberg a subliniat importanța acestei ratificări, deoarece Ungaria este una dintre cele două țări NATO, alături de Turcia, care încă nu au aprobat aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

Secretarul general al NATO a menționat că Ungaria a promis în repetate rânduri că nu va întârzia acest proces. Acesta a adăugat: „Mă bazez acum pe Ungaria pentru a-și onora acest angajament. Parlamentul ungar trebuie să ratifice aderarea fără întârziere.”

În același timp, președintele Ungariei, Katalin Novak, a reafirmat poziția țării sale privind aderarea Suediei la NATO, subliniind că aceasta rămâne neschimbată. Novak a dezvăluit că a discutat această chestiune cu premierul Ungariei, Viktor Orban, înainte de călătoria sa la Bruxelles.

Această cerere vine în contextul în care, luna trecută, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a trimis tratatul de aderare a Suediei la NATO parlamentului țării sale, care acum trebuie să îl ratifice. Suedia și Finlanda au renunțat la decenii de neutralitate pentru a solicita aderarea la NATO, după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Finlanda a devenit oficial cel de-al 31-lea membru al Alianței.

Ratificarea aderării Suediei la NATO reprezintă un pas important în consolidarea securității în regiunea Baltică și în întărirea poziției Alianței Nord-Atlantice în fața amenințărilor regionale și globale.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *