Ungaria prioritizează aderarea României la Schengen, la Președinția Consiliului UE

Ministrul maghiar de externe și al comerțului exterior, Peter Szijjarto, a declarat că una dintre prioritățile președinției maghiare a Uniunii Europene va fi promovarea aderării României la Spațiul Schengen. Afirmația vine în urma unei întâlniri cu președintele UDMR, Hunor Kelemen, conform declarației furnizate de agenția de presă MTI și citată de Agerpres.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto a subliniat importanța strategică acordată cooperării dintre Ungaria și România. „Cea mai importantă bază și resursă a acestei cooperări strategice o reprezintă comunitatea maghiară din Transilvania, în regiunea Secuime”, a subliniat oficialul ungar.

Ministrul a argumentat că aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă un interes național al Ungariei. De asemenea, a subliniat că România este acum a doua cea mai mare piață de export a Ungariei, și că cooperarea economică și comercială ar putea deveni și mai strânsă odată cu aderarea la Spațiul Schengen.

Cu Ungaria preluând președinția rotativă a Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2024, se anticipază că această țară va juca un rol semnificativ în eforturile de a facilita aderarea României la Spațiul Schengen, un pas important în promovarea liberei circulații a cetățenilor și bunurilor în interiorul Uniunii Europene.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *