Oficial maghiar: Nu mai este nevoie de sancțiuni UE împotriva Rusiei

Uniunea Europeană ar trebui să înceteze să mai adauge sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia sa în Ucraina și, în schimb, să facă presiuni pentru o încetare a focului și începerea negocierilor, a declarat joi un consilier de rang înalt al premierului ungar Viktor Orban.

Ungaria respinge un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Vorbind în marja unui summit al liderilor UE care a acordat Ucrainei statutul de candidat pentru a deveni membru al UE, consilierul a declarat că, dacă UE adoptă mai multe sancțiuni, cu atât mai mult afectează blocul comunitar, în timp ce Rusia supraviețuiește.

„La sfârșitul zilei, Europa va fi de partea perdantă a acestui război din cauza problemelor economice. Recomandarea noastră ar fi să oprim procesul de sancționare”, a declarat Balazs Orban, într-un interviu acordat Reuters.

Ungaria este una dintre cele mai pro-ruse țări din UE, puternic dependentă de gazul și petrolul rusesc. Rusia construiește, de asemenea, un reactor nuclear pentru Ungaria. De asemenea, Budapesta a blocat ultimul pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care includea o interdicție a importurilor de petrol rusesc, până când Ungaria a negociat o excepție pentru ea însăși.

„În momentul de față, ceea ce experimentăm este că, cu cât acceptăm mai multe sancțiuni, cu atât suntem într-o situație mai proastă. Și rușii? Da, îi afectează și pe ei, dar supraviețuiesc. Și ceea ce este și mai rău, ei continuă în Ucraina”, a declarat Balazs Orban.

UE încă depinde de petrolul rusesc

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie, Uniunea Europeană a convenit asupra a șase pachete de sancțiuni care includ înghețarea activelor și interzicerea vizelor pentru oligarhii și oficialii ruși, controlul exporturilor, înghețarea activelor băncilor centrale, deconectarea băncilor de la sistemul de mesagerie SWIFT și interzicerea importurilor de cărbune și petrol rusesc. Însă unii oficiali susțin că oligarhii individuali pot trăi fără unele dintre iahturile sau vilele lor occidentale, probabil că au mutat deja activele lichide în afara UE, iar controalele la export ar putea fi eludate de China și de alții.

Înghețarea rezervelor băncii centrale rusești este mai puțin dureroasă, datorită miliardelor de dolari pe care Rusia le primește zilnic pentru petrolul și gazele care încă curg spre Europa. Odată ce UE va înceta să mai cumpere petrol rusesc anul viitor, țițeiul poate fi vândut și transportat cu tancuri petroliere către China sau India, spun unii oficiali. Alții susțin că sancțiunile funcționează, dar va dura ceva timp până când se va vedea impactul lor deplin asupra economiei rusești.

FOTO: Arhivă

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii