Ungaria își menține obiecția privind aderarea Suediei la NATO

Premierul ungar Viktor Orban a insistat, astăzi, că deputaţii partidului său, Fidesz, rămân reticenţi asupra aderării Suediei la NATO, şi a negat că Ungaria s-ar coordona cu Turcia pentru a menţine în continuare blocată această aderare, relatează Agerpres.

Orban a susţinut că ratificarea aderării Suediei la NATO „va fi determinată de Parlamentul Ungariei”, şi a adăugat că deputaţii au „reticenţe” cu privire la această ratificare.

Premierul ungar a amintit că, după ce parlamentul de la Budapesta a ratificat pe 23 martie aderarea la NATO în cazul Finlandei, aceasta din urmă s-a alăturat imediat altor state membre ale UE în acţiunea judiciară la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Orban a mai susţinut că Ungaria nu se coordonează cu Turcia în a menţine blocată aderarea Suediei la NATO.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto afirmase, în luna iulie, că Ungaria nu va amâna în continuare ratificarea aderării Suediei, dacă Turcia îşi ridică obiecţiile.

Turcia şi Ungaria sunt singurele state membre ale NATO care încă nu au ratificat aderarea Suediei la Alianţă.

Dar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat, în octombrie, că va trimite parlamentului de la Ankara cererea de a ratifica aderarea Suediei la Alianţă. Însă luna aceasta, el a condiţionat ratificarea de aprobarea de către Congresul SUA a vânzării de avioane F-16 pentru armata turcă.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *