Ungaria își exprimă interesul pentru o cooperare mai strânsă cu România în domeniul energetic, pe fondul dezvoltării unor noi surse de aprovizionare cu gaze naturale. Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat că țara sa va deveni exportator de gaze naturale în perioada următoare și că România ar putea juca un rol important în acest proces.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe comune cu ministrul român al Energiei, Sebastian Ioan Burduja, care s-a aflat luni la Budapesta. Szijjarto a subliniat că noul zăcământ de gaze offshore din Marea Neagră, Neptun Deep, va intra în exploatare în curând, ceea ce va dubla producția României și o va transforma într-un exportator net de gaze naturale. Potrivit Reuters, forajele la acest zăcământ ar putea începe în câteva săptămâni.
În prezent, capacitatea totală a interconexiunii de gaze dintre România și Ungaria este de 2,6 miliarde de metri cubi pe an, iar anul trecut a fost utilizată pentru tranzacționarea a 1,8 miliarde de metri cubi de gaze. Oficialul maghiar a evidențiat necesitatea diversificării surselor de aprovizionare, în condițiile în care aproximativ două treimi din importurile de gaze ale Ungariei provin din Rusia. În 2023, Ungaria a importat aproximativ 7,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc prin conducta TurkStream, completate de cantități suplimentare primite prin România și de o producție internă de 1,5 miliarde de metri cubi.