Ungaria crește achizițiile de gaz rusesc, în ciuda criticilor

Gigantul energetic de stat, Gazprom, a făcut publică intenția Ungariei de a realiza achiziții semnificative de gaz rusesc în această iarnă, declarație care a generat critici din partea Occidentului legate de finanțarea războiului din Ucraina.

Într-o declarație televizată duminică, CEO-ul Gazprom, Alexey Miller, a dezvăluit că „volume semnificative suplimentare ajung pe piața maghiară”, adăugând că în acest an au fost deja livrate 1,3 miliarde de metri cubi de gaz către Ungaria, în plus față de contractele existente. Miller a promis, de asemenea, furnizarea de volume suplimentare în perioada toamnă-iarnă.

Anunțul vine după întâlnirea dintre prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, și președintele rus, Vladimir Putin, care a avut loc săptămâna trecută la Beijing. Discuțiile au fost concentrate pe livrările de gaz și petrol, precum și pe aprovizionarea cu combustibil nuclear. Orbán a afirmat în trecut că Budapesta „nu va permite sancțiuni care ar crește și mai mult inflația în Ungaria” și a amânat discuțiile cu privire la restricții mai dure la nivelul UE.

În aprilie, consilierul economic al președintelui ucrainean, Oleg Ustenko, a acuzat că noile acorduri între Ungaria și Rusia fac statul membru al UE complice în conflictul din Ucraina, afirmând: „cumpărând mai mult gaz de la ruși înseamnă să le oferi capacitatea de a amplifica războiul”.

Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a subliniat că „securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei necesită transport neîntrerupt de gaz, petrol și combustibil nuclear” și a insistat: „cooperarea energetică ungaro-rusă trebuie să fie neîntreruptă și nu are nimic de-a face cu preferințele politice”.

Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei a refuzat să confirme sau să comenteze declarația Gazprom.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *