Ungaria contestă planul UE de împrumut pentru ajutorarea Ucrainei

Planurile UE de a oferi Ucrainei împrumuturi de 18 miliarde de euro sunt deja contestate de Ungaria.

Pachetul, propus miercuri, include trei texte legislative, două dintre ele necesitând o majoritate calificată în Consiliu, în timp ce al treilea, un regulament, necesită unanimitate între statele UE.

Ungaria contestă aceste împrumuturi, deoarece UE nu a acordat Budapestei cele aproximativ 7 miliarde de euro din fondul de recuperare după pandemia de Covid, din cauza îngrijorărilor privind independența sistemului judiciar.

Ministrul de finanțe al Ungariei, Mihály Varga, a legat în mod direct problema fondurilor de recuperare Covid de refuzul Budapestei de a sprijini împrumutul acordat de Comisia Europeană pentru Ucraina. El a invocat faptul că Ungaria ar fi acceptat peste un milion de refugiați din Ucraina, însă potrivit agenției ONU pentru refugiați (UNHCR), numai aproximativ 31.000 de ucraineni au statut de protecție în Ungaria.

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a făcut comentarii similare, menționând că Budapesta oferă deja un sprijin financiar bilateral Ucrainei. „Cu siguranță nu vom sprijini niciun fel de împrumut comun al UE în acest domeniu”, a declarat acesta.

Comisia Europeană vrea să se împrumute pe piețele de capital, folosind strategia de finanțare diversificată pentru a strânge cele 18 miliarde de euro. Ucraina ar urma să înceapă în 2033 să ramburseze împrumutul în maximum 35 de ani.

Între timp, statele UE ar acoperi costurile ratelor dobânzilor împrumutului, de aproximativ 630 de milioane de euro pe an, repartizate între statele membre. Dintre acestea, Ungaria ar urma să contribuie cu 6 milioane de euro pe an.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *