Rusia construiește două noi reactoare nucleare în Ungaria

Ungaria a obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru a modifica contractele semnate, în urmă cu nouă ani, cu grupul rus Rosatom, pentru construirea a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, a anunţat joi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala nucleară de la Paks a fost construită în anii ’80 de sovietici şi furnizează aproape 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi.

Conform calendarului iniţial, construcţia ar fi urmat să înceapă în 2018 pentru ca prima unitate să fie finalizată în 2025.

Însă contractul cu Rosatom a înregistrat întârzieri semnificative, iar oficialii ungari au discutat despre posibilitatea modificării contractului pentru a include o companie care să fie responsabilă de managementul proiectului, în ideea de a accelera proiectului, dar până acum au oferit puţine detalii cu privire la planurile lor.

„Ieri am obţinut undă verde din partea Comisiei Europene. Executivul comunitar a aprobat modificările contractuale pentru noile reactoare ce vor fi construite la Paks, atât cu privire la construcţie, cât şi cu privire la finanţarea contractului”, a spus Peter Szijjarto.

În virtutea acordului semnat în 2014 între Moscova şi Budapesta, pentru finanţarea proiectului ce va fi realizat de compania rusă Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046.

Potrivit lui Szijjarto, acordurile iniţiale din 2014 au devenit „oarecum învechite” din cauza modificărilor legale, tehnice şi ale mediului fizic, fără a oferi detalii.

În luna aprilie, Szijjarto a făcut o vizită la Moscova unde s-a întâlnit cu oficiali guvernamentali ruşi precum şi cu reprezentanţii Rosatom pentru a discuta despre modificarea contractelor semnate în 2014. Cu această ocazie, Szijjarto a spus că noile reactoare ar putea să intre în serviciu la începutul următorului deceniu, iar lucrările de construcţie la scară largă ar putea să înceapă în curând.

Energia nucleară nu este acoperită de sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană în contextul războiului din Ucraina, iar Ungaria s-a opus la extinderea sancţiunilor pentru a include şi sectorul energiei nucleare.

Facebook

Comentarii

104 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *