Ungaria blochează fonduri în valoare de 500 de miloane de euro destinate Ucrainei

Decizia Ungariei de a bloca alocarea celei de-a opta tranșe a Instrumentului european pentru pace (EPF) către Kiev a stârnit îngrijorări cu privire la capacitatea UE de a ajuta țara aflată în plin război.

Ziarul italian ANSA relatează că Ungaria a cerut garanții că EPF nu va folosi banii exclusiv pentru a înarma Kievul, ci pentru a menține „orizontul global” în viitor.

Decizia Ungariei de a bloca cea de-a opta tranșă a ajutorului EPF, este motivată în realitate de decizia Ucrainei de a plasa OTP Bank, cea mai mare bancă a Ungariei, pe lista sponsorilor internaționali ai războiului.

Ministrul de Externe al Ungariei a declarat că țara acestuia nu va negocia alte „sacrificii financiare și economice” până când Ucraina nu va elimina banca de pe listă. Acest lucru a stârnit îngrijorări, deoarece Ungaria obstrucționează din nou ajutorul UE pentru Ucraina, care se confruntă în prezent cu agresiunea rusă.

EPF a devenit principalul jucător în gestionarea rambursărilor pentru armele trimise în țări din afara UE. Deocamdată, la fondul de 5,7 miliarde EUR s-au adăugat 2 miliarde EUR, care pot fi utilizați până în 2027, iar jumătate din fondurile suplimentare au fost folosite pentru achiziționarea de muniție pentru artilerie, cu scopul sprijinirii Ucrainei.

Cea de-a opta tranșă în valoare de 500 de milioane de euro urma să fie alocată săptămâna viitoare.

Situația subliniază complexitatea asistenței financiare și a sprijinului pentru armament, în mijlocul conflictelor geopolitice. Rămâne de văzut cum va fi rezolvată această problemă și dacă cererile Ungariei vor fi îndeplinite pentru a asigura eliberarea fondurilor EPF către Ucraina.

Facebook

Comentarii

73 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *