Ungaria atacă UE pentru blocarea fondurilor Erasmus

Budapesta a calificat joi drept „inacceptabilă și intolerabilă” decizia Comisiei Europene de a bloca fondurile UE accesibile universităților maghiare, în cea mai recentă dispută dintre cele două părți.

Luna trecută, Comisia a declarat că 21 de universități maghiare nu vor mai fi eligibile pentru subvențiile Erasmus, care permit studenților să petreacă semestre în instituții partenere din străinătate. De asemenea, universitățile nu vor mai fi eligibile pentru a solicita finanțare pentru programele de schimb de cercetare Orizont Europa ale blocului, a declarat Comisia. Decizia face parte din procesul mai amplu de înghețare a fondurilor UE pentru Ungaria din cauza unor probleme de corupție.

„Ceea ce face Comisia Europeană cu Ungaria este inacceptabil și intolerabil”, a declarat reporterilor șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas.

El a adăugat că Budapesta este deschisă să facă modificări legislative pentru a exclude politicienii din consiliile de administrație ale fundațiilor, dacă acest lucru va fi solicitat de Comisie. Mai mulți oficiali din partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, inclusiv miniștri și secretari de stat, fac parte în prezent din consiliile de administrație ale universităților administrate de fundații.

„Avem îngrijorări în ceea ce privește noua legislație introdusă de Ungaria la 1 noiembrie care, în esență, facilitează implicarea cadrelor politice de nivel înalt în consiliile de administrație ale trusturilor de interes public”, a declarat la Bruxelles purtătorul de cuvânt al Comisiei, Balazs Ujvari.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *