Ungaria amână din nou ratificarea aderării Suediei și Finlandei la NATO

Parlamentarii partidului de guvernământ din Ungaria au amânat sesiunea parlamentară de săptămâna viitoare. Acest lucru înseamnă o nouă întârziere în procesul ratificării aderării Finlandei şi Suediei la NATO

Într-o scrisoare publicată marți pe site-ul de știri maghiar hvg.hu, viceprim-ministrul Zsolt Semjen a cerut ca sesiunea parlamentară programată să înceapă pe 20 martie – în timpul căreia parlamentarii trebuiau să voteze ratificarea celor două țări nordice la NATO – să fie amânată cu o săptămană.

Partidul de guvernământ Fidesz a confirmat pentru Reuters că Parlamentul nu va organiza o sesiune săptămâna viitoare, declarând că acest lucru se datorează „întârzierii negocierilor cu Bruxelles-ul”.

„Negocierile” invocate de către Fidesz au legătură cu fondurile UE blocate în prezent de Comisia Europeană, din cauza lipsei unor reforme menite să asigure statul de drept.

Biroul de presă al FIDESZ a declarat că: „Grupul parlamentar va lua o decizie cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la NATO după ce o delegaţie de parlamentari (care a vizitat cele două ţări) va prezenta un raport al acestei vizite”. Biroul de presă al Parlamentului a refuzat să ofere o declarație oficială în legătură cu acest subiect.

Ungaria rămâne singura țară membră NATO – exceptând Turcia – care nu a aprobat încă ofertele celor două țări nordice de a adera la alianța militară occidentală. Această amânare este cea de-a doua din ultimele două săptămâni și doar cea mai recentă dintre multele care au survenit succesiv încă din iulie 2022.

Pe 2 martie, votul de ratificare a fost amânat cu două săptămâni, deoarece Ungaria a trimis o delegație în Suedia și Finlanda pentru a soluționa „disputele politice” care ridicaseră îndoieli în rândul unor parlamentari din partidul de guvernământ cu privire la sprijinirea cererilor NATO.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *