Ungaria, amendată cu 40.000 de euro pentru moartea unui refugiat

Înalta instanță pentru drepturile omului din Europa a găsit Ungaria vinovată de încălcarea drepturilor unui refugiat, care a murit în 2016.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a sancționat joi Ungaria cu o amendă de aproape 40.000 de euro pentru moartea unui refugiat sirian, în vârstă de 22 de ani, provocată de polițiștii de frontieră maghiari în 2016.

Procesul a fost intentat de fratele victimei, care locuiește acum în Germania. Acesta a acuzat forțele de frontieră că sunt responsabile pentru moartea fratelui său.

CEDO a constatat că Ungaria nu a investigat în mod corespunzător moartea victimei și a încălcat dreptul acestuia la viață. Amenzile pronunțate de instanță se ridică la 34.600 euro daune și 5.600 euro cheltuieli de judecată.

Documentele instanței relatează că bărbatul care a introdus cazul și fratele său, împreună cu alți refugiați, au traversat râul Tisa din Serbia în Ungaria cu ajutorul unei bărci conduse de traficanți de persoane, la 1 iunie 2016.

Bărbatul a declarat că după ce refugiații au fost forțați să părăsească barca, mai mulți polițiști de frontieră maghiari au început să arunce cu pietre în ei și i-au obligat să se întoarcă în Serbia.

În timp ce întregul grup a încercat apoi să înoate înapoi spre Serbia, deoarece barca plecase deja, reclamantul a observat că fratele său avea dificultăți în a se deplasa – acesta fusese lovit cu o piatră și începuse să tușească violent din cauza gazelor lacrimogene, se arată în documentele instanței.

Fratele reclamantului nu a ajuns niciodată pe cealaltă parte a râului, iar cadavrul său a fost găsit două zile mai târziu.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *