Ungaria a eliberat 2.000 de străini condamnați pentru trafic de persoane în 2023

În cursul anului 2023, guvernul Ungariei a emis o decizie controversată de eliberare a 2.021 de străini condamnați pentru trafic de persoane. Eliberarea acestora este condiționată de faptul că aceștia vor părăsi imediat teritoriul Ungariei, conform informațiilor prezentate de portalul Hvg, citând Direcția Generală a Serviciilor Penitenciare Naționale și transmisă de EFE.

Măsura a fost adoptată în aprilie 2023 de Executivul condus de ultranaționalistul Viktor Orban, care a argumentat că închisorile ungare sunt suprapopulate și costul de întreținere a acestor infractori este prea mare. Conform deciziei, traficanții de persoane care nu au comis alte infracțiuni pot evita detenția dacă părăsesc țara în termen de trei zile.

Această acțiune a generat reacții puternice la nivel internațional. Comisia Europeană (CE) a inițiat o procedură de infringement împotriva Ungariei, susținând că măsura nu prevede un mecanism de verificare pentru a asigura că cei eliberați își ispășesc pedeapsa în țările lor de origine. De asemenea, Austria, țară vecină cu Ungaria, a exprimat îngrijorare, argumentând că această decizie ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității sale, având în vedere fluxul majoritar al imigranților ilegali care tranzitează Ungaria pentru a ajunge în Austria.

Politica Ungariei în materie de imigrație este cunoscută pentru restricțiile severe, inclusiv garduri la frontiere și legi stricte care complică procesul de cerere de azil. În plus, țara efectuează returnări în Serbia, o țară care nu este membră a Uniunii Europene. Cu toate acestea, Austria și Slovacia au semnalat o creștere a numărului de imigranți ilegali care intră pe teritoriul lor dinspre Ungaria, aceasta fiind prima țară membră a zonei Schengen pe ruta balcanică prin care refugiații își fac drumul spre Uniunea Europeană.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *