Un tren de călători a luat foc la Oradea. Grindeanu: „De 25 de ani, nu s-a cumpărat nici o garnitură nouă”

Un incendiu a izbucnit, în această dimineaţă, la un tren de călători, care tocmai intra în stația Oradea Vest. Trenul, cu două vagoane, venea de la Arad și urma să staționeze în gara Oradea, capăt de linie. Flăcările au izbucnit, se pare, la vagonul motor, iar mecanicul a oprit în plin câmp ca să evacueze călătorii.

La ora 6.25 dimineața, s-a primit un apel în ISU Bihor, care a sesizat că un foc violent a cuprins un tren de călători, în timp ce pasagerii încearcă să părăsească singuri vagoanele, pentru a se salva.

”În momentul sosirii forţelor de intervenţie la locul evenimentului, în vagoane nu se afla nicio persoană, toţi pasagerii (aproximativ 20) autoevacuându-se în siguranţă, iar flăcările se manifestau violent la nivelul întregului tren”, a transmis de dimineaţă ISU Bihor.

Echipajele de pompieri au avut stins incendiul în jurul orei 7.20, apoi garnitura de tren – complet distrusă – a fost tractată în gara Oradea. Călătorii au ajuns și ei în stație, fiind transportați cu un microbuz.

La prima evaluare, potrivit ISU Bihor, ar fi vorba de un conductor electric defect.

Reacţia ministrului Sorin Grindeanu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a declarat că astfel de incidente – un alt tren a luat foc tot la Oradea, în urmă cu trei săptămâni – se produc din cauză că intrastructura feroviară este foarte veche și, practic, trenurile cedează.

Grindeanu susține că nu este un incident izolat, ci este vorba de o problemă națională – de peste 25 de ani, nu s-a mai achiziționat nici măcar o singură garnitură de tren nouă.

”E o problemă pe care nu o avem noi, ca ţară, în ultimul an sau în ultimii doi ani.De peste 25 de ani, în România, nu s-a cumpărat nici o garnitură nouă”, spune ministrul Sorin Grindeanu.

Potrivit ministrului transporturilor, 161 de garnituri sunt în achiziţie, iar primele vor veni în această toamnă.

”După ce vom achiziţiona noile garnituri, lucrurile vor ajunge la normal”, a susține Sorin Grindeanu, citat de News.ro.

Trenul care a ars, astăzi, la Oradea este un automotor românesc, model Malaxa din seria 1000, conceput în anii ’30, scrie Observator News.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *