Un soldat rus cere azil la Madrid: „Acesta este un război criminal pe care Rusia l-a început”

Un dezertor din armata rusă, participant la invazia Ucrainei, a cerut azil politic, după ce a aterizat la Madrid, a relatat The Guardian. Nikita Chibrin, în vârstă de 27 de ani, a declarat că a petrecut mai mult de patru luni în Ucraina, în cadrul Brigăzii 64 Motorizată de Pușcași, unitate acuzată de comiterea de crime de război în regiunea Kiev în luna martie.

Într-un interviu telefonic acordat miercuri seară de pe aeroport, Chibrin a negat implicarea în crimele de război raportate ale unității sale, afirmând că nu a tras cu arma „nici măcar o dată” în timpul petrecut în Ucraina. El a declarat că este nerăbdător să depună mărturie în fața unui tribunal internațional despre experiențele sale din Ucraina.

„Nu am nimic de ascuns. Acesta este un război criminal pe care Rusia l-a început. Vreau să fac tot ce pot pentru a-l opri”, a spus acesta.

Chibrin a declarat că a decis să fugă din Rusia după ce a dezertat din unitatea sa din Ucraina în luna iunie. Potrivit lui Chibrin, el le-a spus comandanților săi despre opoziția sa față de război pe 24 februarie, în prima zi a invaziei. Chibrin spune că a fost îndepărtat din poziția de mecanic și trimis la curățenie și încărcare.

Soldatul este al doilea militar rus cunoscut ca fugar din țară, după ce a luat parte la invazie. În august, The Guardian l-a intervievat pe Pavel Filatyev, un fost parașutist rus, care a fugit după ce a scris un memoriu în care critica războiul.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *