Un sfert din tinerii italieni nu muncesc și nu studiază

Peste trei milioane de tineri italieni cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani nu muncesc şi nici nu studiază, reprezentând categoria aşa-numiţilor ”nini”. Italia este, astfel, ţara europeană cu cei mai mulţi tineri din această categorie, conform unui raport prezentat marţi de ONG-ul ActionAid şi de sindicatul CGIL, cel mai mare sindicat italian, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Unu din patru tineri italieni (25,1%) intră în categoria ”nini”, cu o pondere mai semnificativă în rândul femeilor şi fetelor, ce reprezintă 56% dintre persoanele tinere care nu au nicio activitate.

În sud, unde se află regiunile mai puţin dezvoltate ale ţării, procentul de ”nini” în rândul tinerilor este de 39%, faţă de 18% în nord-est.

Inclusiv, însă, în zonele Italiei cele mai dinamice economic, rata inactivităţii în rândul tinerilor depăşeşte cu 15% media europeană.

Mai mult, doi din trei tineri italieni care nu studiază şi nici nu muncesc nici măcar nu îşi caută un loc de muncă, observă autorii raportului. Iar dintre şomerii cu vârste sub 35 de ani care îşi caută loc de muncă, 36,3% nu au reuşit în ultimele 12 luni să se angajeze.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *