”Omul Moscovei”: Un ministru sârb califică sancțiunile UE drept „isterie”

Ministrul de Interne al Serbiei s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la Moscova, într-o vizită rară a unui oficial din Europa, subliniind astfel refuzul Belgradului de a se alătura sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, din cauza războiului din Ucraina.

Ministrul de Interne Aleksandar Vulin, care este cunoscut pentru poziția sa pro-Rusia și anti-occidentală, a declarat că i-a spus lui Lavrov în timpul întâlnirii lor de luni că „Serbia este singurul stat din Europa care nu a introdus sancțiuni și nu a făcut parte din isteria anti-rusească”. Serbia, care încearcă în mod oficial să devină membră a Uniunii Europene, se îndepărtează de ani de zile de calea sa către UE și se apropie de aliatul tradițional slav Rusia, precum și de China.

Pentru o „lume sârbească”

Vulin este considerat „omul Moscovei” în cadrul guvernului sârb. El a pledat pentru crearea unei „Lumi sârbești”, care ar uni toți sârbii din Balcani sub un singur steag, condus de președintele sârb Aleksandar Vucic. Vulin a declarat că Serbia ar trebui să renunțe la obiectivul de aderare la UE și să se îndrepte spre Moscova, iar el a atacat adesea vecinii Serbiei și liderii acestora.

Anul trecut, Vulin a creat un „grup de lucru” cu Nikolai Patrușev, puternicul secretar al Consiliului de Securitate al Kremlinului, pentru a combate „revoluțiile colorate” – o serie de proteste în masă care au dus uneori la răsturnarea regimurilor din fosta Uniune Sovietică, fosta Iugoslavie, Orientul Mijlociu și Asia. Presa independentă sârbă a relatat că, la întâlnirea lor de la Moscova de la sfârșitul anului trecut, Vulin i-a înmânat lui Patrușev interceptări telefonice de la o reuniune din Belgrad organizată de membri ai opoziției ruse.

A fost dificil pentru grupurile de opoziție să organizeze întâlniri în Rusia, așa că au ales Belgradul, deoarece nu au nevoie de vize pentru a intra în Serbia. La scurt timp după aceea, unii dintre cei care au participat la reuniunea de la Belgrad au fost arestați în Rusia. Vulin a negat în mod neconvingător că i-ar fi predat înregistrările lui Patrușev.

Prietenul lui Lavrov

Liderii opoziției sârbe au pus la îndoială scopul vizitei lui Vulin la Moscova, în condițiile în care urmează să se formeze un nou guvern sârb – mult așteptat după alegerile generale din aprilie. Cei mai mulți spun că deplasarea lui Vulin în Rusia a fost organizată de Moscova ca o modalitate de a face presiuni asupra Belgradului pentru a-l include în noul cabinet.

Lavrov plănuia să viziteze Belgradul în iunie, dar vecinii sârbi, membri NATO, au refuzat să permită avionului său să le survoleze teritoriul. Vulin a declarat luni, într-o declarație de la Moscova, că „regretă profund faptul că ministrul Lavrov a fost împiedicat să viziteze Belgradul în iunie, prin voința altor țări, subliniind că, prin interzicerea vizitei oficiale a ministrului Lavrov în Serbia, au fost încălcate toate principiile dreptului internațional”.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *