Sondaj: Europenii apreciază rolul UE în sprijinirea reformelor în statele membre

Un sondaj Eurobarometru, efectuat în aprilie 2023, a confirmat că europenii apreciază furnizarea de expertiză și asistență de către Uniunea Europeană în proiectarea și implementarea reformelor în țara acestora. Rezultatele sondajului au subliniat, de asemenea, importanța Instrumentului de Sprijin Tehnic (IST) al Comisiei în furnizarea de asistență statelor membre.

IST, la cererea autorităților naționale, oferă sprijin tehnic în implementarea reformelor din UE. Acesta joacă un rol esențial în suținerea statelor membre în conceperea, modificarea, implementarea și revizuirea reformelor, în special a celor prezentate în planurile lor de redresare și reziliență.

Sondajul le-a cerut europenilor să identifice domeniile în care statele membre ar putea beneficia cel mai mult de sprijinul UE.

Răspunsurile au evidențiat următoarele:

  • 42% dintre europeni cred că UE ajută statele membre prin schimbul de bune practici;
  • 42% subliniază importanța sprijinului UE pentru statele membre în gestionarea crizelor, cum ar fi pandemiile, dezastrele naturale sau conflictele;
  • 34% consideră că UE ar putea oferi statelor membre cunoștințe și expertiză în proiectarea și punerea în aplicare a reformelor;
  • 34% spun că UE ar putea sprijini financiar statele membre în implementarea reformelor;
  • 31% consideră că UE ar putea contribui la îmbunătățirea aptitudinilor și competențelor în administrația publică a statelor membre.

Rezultatul sondajului afirmă în continuare rolul neprețuit al IST. Prin intermediul IST, UE oferă expertiză și sprijin tehnic, facilitează schimbul de informații între țări și sporește capabilitățile administrațiilor publice.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.