Nou scandal de corupție în Ucraina: La Ministerul Apărării, deturnare de milioane de euro

Un organism anticorupție din Kiev a dezvăluit marți că doi oficiali din ministerul ucrainean al Apărării sunt implicați într-un scandal major de corupție, suspectați că au deturnat peste șase milioane de euro în cadrul achizițiilor de echipament militar esențial. Potrivit Biroului de Investigații de Stat, cei doi oficiali, ale căror identități nu au fost dezvăluite, ar fi comis o „deturnare de fonduri prin abuz de putere.”

Unul dintre suspecți este un fost adjunct al ministrului Apărării, responsabil cu logistica, iar celălalt este șeful unui departament din minister, responsabil cu aprovizionarea. Cei doi oficiali ar fi comandat echipament individual de protecție, în special veste antiglonț, din străinătate, achitându-l în avans integral și fără a respecta procedurile de control al calității. Acest lucru a condus la furnizarea unor veste antiglonț de proastă calitate, care pun în pericol viețile militarilor.

Potrivit Biroului de Investigații, cei doi suspecți sunt acum în arest și riscă o sentință de până la 12 ani de închisoare pentru acuzațiile de corupție și abuz de putere.

Această dezvăluire survine în contextul în care Ministerul ucrainean al Apărării a fost zguduit de mai multe cazuri de corupție legate de achizițiile militare, începând cu invazia rusă din 24 februarie 2022. În plus, la începutul lunii august, președintele Volodimir Zelenski a demis toți oficialii regionali responsabili cu încorporarea militară, în urma unui sistem viciat care permitea recruților să scape de serviciul militar obligatoriu. Ministrul Apărării, Oleksi Reznikov, a demisionat la începutul lui septembrie în urma acestor scandaluri.

Facebook

Comentarii

67 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *