Nou mecanism UE pentru protejarea produselor artizanale și a industriei locale

Pe baza regulamentului existent care protejează alimentele produse local în UE, proiectul de lege va stabili o procedură de înregistrare a indicațiilor geografice și etichetarea acestora.

Comisia pentru afaceri juridice și-a adoptat poziția cu privire la un nou sistem pentru a garanta că indicația geografică a meșteșugurilor tradiționale este protejată atât în UE cât și la nivel global.

Acest lucru va reduce decalajul dintre sistemele naționale prin protejarea bunurilor precum pietrele naturale, bijuterii, textile, dantelă, tacâmuri, sticlă și porțelan, atât în UE, cât și la nivel internațional.

Cererile producătorilor vor fi examinate mai întâi de autoritățile naționale și locale, apoi Oficiul UE pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) va decide cu privire la înregistrarea acestora.

Pentru a face procesul mai ușor, deputații europeni au sugerat utilizarea unei aplicații electronice. Aceștia au propus, de asemenea, ca autoritățile naționale să sprijine microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii în administrarea cererii lor și să le asigure taxe de înregistrare mai mici.

Astfel, țările UE ar trebui să desemneze o autoritate competentă însărcinată să verifice dacă o indicație geografică a fost introdusă pe piață în conformitate cu specificațiile produsului.

Deputații europeni doresc să se asigure că regulile se aplică efectiv bunurilor introduse pe piața electronică și vor face obligatorie crearea unui portal digital care va conține detalii despre metodele de certificare, accesibile publicului.

Facebook

Comentarii

178 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *