Guvern pro-rus în Slovacia

Miercuri, președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, l-a numit pe populistul Robert Fico în funcția de prim-ministru. Fico, liderul partidului de stânga Smer-SD, a câștigat alegerile parlamentare din septembrie.

Fico, fost comunist și fost prim-ministru în trecut, a fost calificat drept pro-rus. În timpul campaniei electorale, el a susținut o schimbare majoră în politica externă slovacă, pledând pentru relații mai bune cu Rusia, ceea ce a stârnit îngrijorări în ceea ce privește angajamentul Slovaciei față de Ucraina.

„Veți vedea o politică externă slovacă suverană”, a promis Fico, susținând că guvernul său va urmări interesele naționale ale Slovaciei în relațiile externe. Această abordare a adus critici și a generat îngrijorări în comunitatea internațională, dat fiind faptul că Slovacia a fost unul dintre cei mai importanți donatori europeni ai Ucrainei până în acest moment, în funcție de Produsul Intern Brut.

Reacțiile nu au întârziat să apară după numirea noului guvern. Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a declarat că Ucraina „respectă alegerea poporului slovac”, în timp ce Kremlinul a catalogat drept „absurdă” eticheta de „pro-rus” atribuită partidului Smer-SD.

Această schimbare de guvern și direcție politică ridică semne de întrebare cu privire la evoluția relațiilor Slovaciei cu Uniunea Europeană și cu Ucraina în viitor. Cu un lider care a fost anterior asociat cu scandaluri de corupție și care susține o apropiere mai strânsă de Rusia, situația rămâne tensionată și supusă monitorizării atente.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *